ADHD eller stresset?

av | jun 27, 2023 | Stress

Hadde jeg vært 12 år i dag ville jeg sannsynligvis fått diagnosen ADHD. Forkortet attention-deficit/hyperactivity disorder. Som betyr oppmerksomhets-/konsentrasjonsvansker – en klarer ikke å samle seg om det en skal gjøre. “Hyperactivity” er hyperaktivitet, høyt aktivitetsnivå, vansker med å holde seg i ro eventuelt indre uro.

Jeg fikk ikke den diagnosen fordi den var ikke «på markedet da». Jeg måtte nøye meg med «lærevansker».

Det som plaget meg mest var uro, hodeverk og magesmerter. Altså symptomer. Jeg var kronisk nervøs og lærte ikke så mye teori. Mor tok meg til legen flere ganger, men han fant ingen feil. Men så spurte han heller ikke om hvordan jeg hadde det, for eksempel på skolen, eller hjemme eller med meg selv.

Det er det første jeg ofte spør om når barn og unge kommer til meg når foreldrene vil at jeg skal «fikse» dem.

Men jeg «fikser» ikke barn, jeg «fikser» foreldrene slik at barna får det bedre både hjemme og på skolen. Selvsagt har også barn og unge behov for å bli forstått, og behov for å sette ord på hvordan de har det. Og i mange tilfeller finner vi «lure» måter som de kan overleve på dersom det er vanskelig å «fikse» skole eller hjem.

Jeg har også sett meg nødt til å informere om at pizza og brus hver dag faktisk ikke gir god helse, selv om pizzaen har nøkkelhull-merke. Vann er helt nødvendig. Når jeg var ung sa forskning at hjernen måtte ha vann, fordi vann var kilden til det stoffet som produserer signalstoffer. Og det har vel ikke endret seg. Jeg drakk svært sjeldent vann fordi vi hadde kuer og en stor melketank med melk.

Hvordan vi har det er oftest et resultat av summen av livet. Så – for å finne ut hvordan du kan få det bedre, eller finne ut hva som er verst, setter jeg opp på tavlen de ting som du beskriver som vanskelige, utfordrende, stressende, vonde, sårende. Etter hvert kommer det frem et svar, nesten som en sum som vi sammen kan sette to streker under.

Da har vi et mål, og vi må finne en vei for å oppnå det målet. I veldig mange tilfeller er jeg overrasket over hvor fort et såkalt «stort» problem kan løses. For i mange tilfeller handler det om de rette spørsmål.

Frank

Har du spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss her

0
    0
    Din handlekurv
    Din handlekurv er tomTilbake til butikk
      Calculate Shipping